joi, 18 decembrie 2008

Dupa 19 ani - 21 decembrie 1989

(Ora) 09:00 - Adunare de protest - E(venimente) Tş (Timişoara).
(Ora) 10:00 - Bv (Braşov, n.a.), D1. D57. Alex R.U. (sau Rv s-ar putea să fie Rişnov, n.a.) - nimic. intărit paza.
(Ora) 12:30 - 100 militari, Pod. Olt, IMDSA, cerere prim-secretar, 2 gr(upe). Eftimescu (adjunctul şefului Marelui Stat Major, n.a.), Da, Dv(Divizia) să nu tragă.
Tov. Ministru,
Ora) 12:50. (Este momentul cănd ministrul Milea sună din clădirea CC după spargerea mitingului, n.a.)se distribuie muniţie pe oameni, unităţile D1M şi D57 Tc, fără muniţii Tc (tanc).
Ora) 13:00 - Zimnicea, probleme.
Ora)13:00 - Sibiu - un grup de oameni au ieşit in piaţă.
Ora) 13:07 - s-a ordonat luarea leg(ăturii) radio cu D1 Mc (Divizia 1 Mecanizată) şi D 57 Tc (Divizia 57 Tancuri). Piaţa Unirii, Hotel Bucureşti, Calea Victoriei (zone unde au fost identificate nuclee de agitatori, n.a.). Ziuă hrană rece se pune in maşini.
Tărgovişte (Chemenici) - zvonuri că se adună elevii cu lumănări la Mitropolie.
Ora)13:18 - Ghimbav - a ieşit toată intreprinderea de la elicoptere. Primul-secretar cere o sub(unitate) să inconjoare intreprinderea.
(Ora) 13:20 - Gl. Eftimescu - se aprobă scoaterea sub. la Ghimbav.
(Ora) 13:37 - tov. Ministru ordin B1/R.1 Mc (batalionul 1 din Regimentul 1 Mecanizat) se depl(asează) din cazarmă la C.C. - inconjoară C.C şi execută apărarea C.C. - cd(comandantul) R(egimentului) in capul coloanei (16 TAB) s-a raportat la gl. Eftimescu
Ora) 13:41 - ordin tov. ministru 1B/R2Mc. pe TAB - CC (Un batalion din Regimentul 2 Mecanizat trimis in apărarea clădirii CC al PCR, n.a.)
Ora) 13:53, Mr. Carp raportează au ieşit 13 TAB TR.1 Mc (şi) 15 TAB R 2 Mc, Total 28 TAB + 1 CRMS, Oană.
Ora) 13:57. - in faţa cdm. A (comandamentul Armatei 1, n.a.) au inceput să se adune grupuri de oameni.
Ora) 14:11 - Tov. Ministru lt.col. Oană - să plece la intrarea principală la CC. ptr. a lua leg(ătura) cu tov. ministru
Ora) 14:37 - Tov. Ministru R 2 Mc. - să-i imprăştie pe cei de pe B-dul Magheru".
Ora) 15:11 - 2 Cp(companii) de la B(atalionul) 98 Pz. Instr. (pază-instrucţie) la Intercontinental despresurează - ce prinde la R.Trs (regiment transmisiuni) de la Băneasa (cele două companii s-au deplasat, dar ordinul de despresurare şi de capturare a manifestanţilor nu s-a executat datorită amplasamentului dispozitivelor MI, n.a.).
(Ora) 15:18 - 1 TABC/R2Mc să plece la Intercontinental ptr. a restabili legătura cu Cpt. Marin (in continuare, blindatele din zona centrală a oraşului au probleme de comunicaţii, n.a.). B.2/R.1Mc cu 6TAB a plecat la CC. (se inmulţeşte inexplicabil numărul de blindate in jurul CC; nu ataca nimeni clădirea, n.a.)
(Ora) 15:25 (notată greşit 13:25) Cpt.Marin a ajuns la sediul CC - din 15 au ajuns 13 (TAB-uri, n.a.). Au ajuns - 20 TAB + 1TABC şi 13 TAB + 2 TABC, (Total) 33 TAB şi 3 TABC (la această oră se adună un număr de 36 de transportoare blindate pentru apărarea clădirii CC, n.a.)
(Ora) 15:42 A ieşit pe poartă Cp. de la B.98 Pz.Instr.
(Ora) 15:47 - Gl. Florea raportează - 1 Companie Sec(uritate) i-a lăsat să treacă (Informaţia venea de la Braşov; sensul acestui text este că subunitatea de Securitate i-a lăsat pe manifestanţi să treacă,n.a.). 2 Cp. V.M/B.20VM (vănători de munte) au trecut la apărare pe marginea Braşovului (pod Bartolomeu şi intrarea cealaltă).



(Ora) 16:00 - o coloană de 1.500 oameni au trecut prin faţa SRTM (scandează lozinci - "Armata e cu noi").R1Mc - 1 Cp. (Infanterie) maşini. Dn 333AA - 1 Cp.I - maşini (este vorba de trimiterea unor trupe de infanterie in sprijinul blindatelor, n.a.)
Ora) 16:02 - Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sunt pregătite (rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col. Oană - 158453 şi 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oană in sediul Consiliului de Stat; este clar că nu-i funcţionau staţiile de pe maşini, bruiate cu bruiaj neidentificat in zona Pieţii Palatului, n.a.).
Ora) 16:14 Gl. mr. Florea raportează - este chemat de primul-secretar şi de tov. Pană la sediul Comit. Jud. de partid Braşov (se incerca constituirea comandamentului de apărare prevăzut de Legea Nr. 14/28 decembrie 1972 privind organizarea apărării naţionale a RSR, n.a.)
Ora) 16:20 - Cpt. Grecu/B98 - 166596 - sed. CC - nu poate intra la Intercontinental deoarece e blocat de Securitate (subunităţile de infanterie evocate mai sus nu pot trece de barajele trupelor de Securitate de pe străzile adiacente, dar este incă o dată de subliniat că trupele MApN nu aveau comunicaţii, comandantul fiind nevoit să intre in clădirea CC pentru a da telefon, n.a.).
Ora) 16:25 - Tov. ministru la 127 pe guvernamental (numărul de telefon la care putea fi găsit Milea, n.a.)
(Ora)16:35. - Gl. Bogdan - a cerut să-i asigurăm paza in caz(arma) R(egimentului) 45 Trs.
Ora) 16:37 - Tov. ministru in Piaţa Romană 300 (de) oameni să fie imprăştiaţi de Oană. Intercontinental - Cpt. Marin să-i imprăştie cu TAB. In Piaţa Unirii, aprox. 300 să fie imprăştiaţi (s-a transmis ord. Mr. Carp)(Acesta este un ordin clar de represiune; el arată insă şi dimensiunea reală a manifestaţiei, aproximativ 300 de persoane in fiecare loc, precum şi centrele de protest formate deja la ora 16:37; ordinul nu a apucat să fie executat, deoarece exact in intervalul următor se petrece accidentul cu camionul de la Sala Dalles scăpat de sub control şi care omoară 7 persoane, n.a)
(Ora) 16:44 - Tov. ministru. 158453 - Cpt. Marin (numărul de telefon din clădirea CC prin care se comunica cu trupele, n.a.)lt. col. Oană cu 1 TAB la dispoziţia tov. ministru (informat asupra incidentului din Bulevardul Magheru la care s-a deschis şi foc, Milea vrea să iasă cu un TAB pentru a se deplasa la faţa locului, n.a.)
Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt. maj. Dafinescu de la P.C. (punctul de comandă) al lt. col. Oană să ducă 2 TAB la intrarea principală de la CC la dispoziţia tov. ministru (Milea a vrut să iasă din clădire, n.a.).
Ora) 17:00 - Gl. mr. Florea raportează că la Braşov s-au tras focuri de avertizare.
(Ora) 17:00 Tov. ministru 2 TAB+ 1Cp.I/R.1Mc. pe jos să se deplaseze pe 6 Martie spre Intercontinental şi să imprăştie mulţimea. La 17.15 au plecat.
Ora) 17:30 Lt. col. Oană raportează că a descongestionat (Bulevardul) 6 martie şi pleacă spre Intercontinental să facă joncţiunea cu cpt. Marin care acţionează pe Magheru.
Ora) 18:00 Tov. ministru mai primim ordine de la col. Lăzărescu pe guvernamental 127. (Este un ordin ciudat al ministrului Apărării; nu reuşim să-l identificăm pe ofiţerul Lăzărescu, decăt dacă e vorba de colonelul de Securitate Lăzărescu, dar nu putem inţelege de ce ministrul Apărării transmitea ordine printr-un ofiţer de Securitate!, n.a.)
Ora) 18:13 Cpt. Marin raportează cei de la Intercontinental au fost impinşi pină la intersecţie la Universitate (nu este o informaţie corectă; probabil că este un ordin "să fie impinşi", nu un act realizat; dispozitivul de "impingere" a fost imperfect, mulţi revoluţionari trecănd inapoi in spate pe trotuare; de asemenea, nu inţelegem cum au trecut forţele căpitanului Marin de baricadă, care se presupune că a fost construită incepănd cu ora 17:00!, n.a.)
(Ora) 18:25 (notat greşit 17:25) Cpt. Marin raportează Scala - Piaţa Romană - linişte. Intercontinental - cordonul şi TAB la rest. Dunărea (bifurcaţie) (probabil opriţi in faţa baricadei, n.a.)nu se pot dispersa (Informaţie corectă; nu exista incă ordinul de atac; acesta va veni mai tărziu, n.a.).

(Documentarul comandantului, registrul de note ale generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1, care avea in zona de responsabilitate şi Capitala. - fragment din
Istoria Loviturilor de stat din Romania de Alex Mihai Stoenescu)

2 comentarii:

  1. Lt.-col. Oană care a descongestionat Bd. 6 martie nu e cel care apoi a apărat televiziunea de terorişti?

    RăspundețiȘtergere
  2. Tot ce se poate. Nu cred ca fie mai multi "Oana" prin Bucuresti, cadre superioare. Probabil altii nu se mai gaseau...
    Poate isi spala pacatele, mai stii...

    RăspundețiȘtergere

Parerea dumneavoastra conteaza!