duminică, 21 decembrie 2008

Dupa 19 ani - Descatusarea

(Ora) 07:13 - cpt. Marin - a blocat Piaţa Palatului.
(Ora) 07:37 - lt. col. Dumitru P. (Intreprinderile din Braşov, n.a.) Steagu Roşu, Metrom, Hidromecanica, aprox. 3-4.000 se pregătesc (este vorba despre manifestanţi, n.a.)
(Ora) 07:45 tov. ministru - R1Mc, 7 Tc, 215 m.t. (militari in termen) pleacă spre Turbomecanica - Armata Poporului.
(Ora) 08:03 - tov. ministru. 21 Tc. cu Ds.(desant) pe ele se deplasează Tărgovişte - Bucureşti - R.1 Tc.
(Ora) 08:15 - a plecat R1 Tc (Regimentul 1 tancuri)"5. (...)
(Ora) 09:03 R.10 Mc. in mişcare cu tot ce are spre Bucureşti - transmite.Slobozia - Urziceni - linia de centură. R.2 Mc + R 22 Tc - intre Cons(iliul) de Stat şi C.C. - Piaţa Palatului.
(Ora) 9:10 - Slobozia a plecat.
(Ora) 9:15 - R.2 Mc. a plecat.(In acest loc, pe caietul Documentar pentru ciorne, copertă roşie, apare o notaţie in plus): Olteniţei - mişcare - Centru Bv. Mărăşeşti - Piaţa Republicii.
(Ora) 9:25 - R7Mc. - să fie pregătit pentru Ploieşti"6. Gl. Eftimescu, 22.12.89, (ora) 09:54.Toate unităţile armatei execută num(ai) ord(inele) Cdt. Suprem. Toate U(nităţile) subord(onate) A1 (Armatei 1) din G(arnizoana) M(ihai) Bravu şi Tărgovişte se concentrează in Bucureşti in cazărmile din şos. Olteniţei. Unităţile..."Raportez ce U. mai avem in cazărmi şi unde sunt" (Urmează raportul cu locaţia unităţilor, din care numai Regimentul 22 se intoarce, Regimentul 22 fiind cel care anunţase urcarea manifestanţilor pe tehnică, n.a.)
(Ora) 10:07 Col. Negrea.
Rondoul - ind. MApN transmite: nu se trage de către nimeni, nici foc de avertizare - să se parlamenteze (Este primul mesaj transmis la trupe de maiorul Tufan din ordinul gen. Victor Stănculescu, ca şi cum ordinul ar veni in continuare de la gen. Vasile Milea; acesta se impuşcase in jurul orei 09:35, n.a.)
(Ora) 10:11- col(oana) de la IMGB - Ap. Patriei, imense - blocat la jumătatea distanţei, la 300 m. de Orăşelul Copiilor - lt. col. Costache.
(Ora) 10:30 Lt. col. Costache Pantelimon, Muncii, Socului, Căţelu, grupuri imense de la 23 Aug. - scandează.
(Ora) 10:35 - c. amiral P. George şi col. Costin - să se parlamenteze cu demonstranţii la care să se spună că se retrag in cazarmă (al doilea ordin al gen. Victor Stănculescu transmis prin grupa de transmisiuni in numele gen. Milea, n.a.).
(Ora) 10:40 - Toate unităţile parlamentează cu demonstranţii că se intorc in cazarmă.
(Ora) 11:15 Strada Băceni - Obor, Dimitrov, Republicii, M. Eminescu, coloane. R7Mc. este solicitat să intervină, nu se aprobă".
Notă: Incepănd cu ora 10:10, echipajele blindatelor din Centru incep deplasarea spre cazărmi, ca urmare a ordinului de ieşire din luptă dat de Stănculescu la ora 10:07, dar mişcarea lor este incetinită de urcarea manifestanţilor pe ele. La acea oră militarii nu ştiau de sinuciderea lui Vasile Milea.
La ora 11:22, Documentarul comandantului Armatei 1 preciza: "TAB de la Piaţa Palatului să se retragă la intrările de la CC. Col. Costin: unit(ăţile) care sunt in apropiere de Sala Palatului să se retragă către intrările CC" Acest ordin preliminar, menit să asigure forţele cu care să fie pus in aplicare planul de evacuare terestru a soţilor Ceauşescu, nu a ajuns la trupe, din cauza faptului că echipa de transmisiuni din clădirea CC nu mai răspundea la alte comenzi decăt ale generalului Stănculescu. In consecinţă, la ora 11:52, comanda Armatei 1 ii cere colonelului Paul "să trimită pe cineva care este in oraş să anunţe TAB(-urile) din Piaţa Palatului să se retragă spre intrările din sediul CC".
La ora 12:15 (la şase minute după evacuarea lui Nicolae Ceauşescu din clădirea CC al PCR) intervine insă ordinul generalului Constantinescu, de la minister, care comunica cu generalul Stănculescu: "retragerea unităţilor in cazărmi paşnică", iar la ora 12:43 acesta este completat cu indicaţia "să se poarte discuţii cu cetăţenii că armata nu trage in popor, că nu are nimic cu ei şi să-i lase in pace".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!