marți, 27 octombrie 2015

Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu, de la arestarea Doinei Cornea la infiltrarea lui Ilie Botos

In decembrie 2009, tot pe la mijlocul lunii, cam cand se marcau 20 de ani de la inceputul revoltei de la Timisoara, Emil Constantinescu avea sa faca o declaratie care, la acea vreme, nu a trecut foarte observata, a fost mai mult un foc de paie. Fostul presedinte al Romaniei a declarat, intr-o perioada condusa politic de guvernul Boc, ca in timpul revolutiei din 1989, mai precis in zilele de 24-27 decembrie dizidenta Doina Cornea a fost practic "arestata" de doi tineri militari, care erau, de fapt, Eugen Bejinariu si Gabriel Oprea.

"În zilele acelea, Doina Cornea a fost practic arestată! Au adus-o în Bucureşti şi au cazat-o într-un dormitor al cazărmii de pe Şoseaua Olteniţei. Fără radio, fără televizor, fără nicio sursă de informare, aşa încât să nu poată fi găsită nici la Bucureşti, nici la Cluj. O purtau dintr-un loc în altul, cu pătura în cap, chipurile, să o protejeze de terorişti. Au încercat să o folosească pe 26 decembrie, când a fost prima tentativă de miting anticomunist. Dar nu au reuşit şi abia pe 27 a ajuns la CFSN şi a avut o reacţie. De fapt, au lăsat-o să vorbească atunci când au vrut ei, ca să o compromită. Acestea au fost meritele lui Gabriel Oprea şi Eugen Bejinariu, pe atunci tineri locotenenţi de intendenţă. Ei erau cei care o păzeau pe Doina Cornea", spunea Constantinescu.

Stirea n-a facut mare valva. Dupa aceasta declaratie, Bejinariu a raspuns cum ca nu o cunoaste pe Doina Cornea, ca el se ocupa de intendenta si ca n-a fost implicat activ in paza dizidentei, ca Emil Constantinescu a fost gresit informat. Interesant e ca replica lui Gabriel Oprea a fost foarte timida. A aparut, in schimb, un coleg militar care sa-i apere pe cei doi, un misterios Marius G. Acesta sustinea ca, in realitate, el ar fi fost insarcinat cu paza Doinei Cornea, impreuna cu alti colegi de unitate si ca, da el era la aceiasi unitate de intendenta cu Gabriel Oprea si Eugen Bejinariu.





"Este adevărat că în ziua de 25 - 26 decembrie, nu mai ştiu exact, am fost trimis în această misiune, nu cu domnul Oprea, cu alt coleg, Marius G. Am luat-o pe doamna Cornea de la căminul militar Cobălcescu şi am avut misiunea de a o apăra şi de a o duce la gară pentru a pleca la Cluj. (...) Cu domnul Gabriel Oprea eram coleg de serviciu, dar el nu a fost cu mine" - a declarat, pentru Realitatea Tv, Eugen Bejinariu.

Acesta nu specifica, insa, ca unitatea era condusa de Ionita Botos, nimeni altul decat unchiul fostului procuror general al Romaniei Ilie Botos, care Ionita Botos, la revolta de la Intercontinental si-a adus subordonatii, intre care si locotenentii Bejinariu si Oprea sa conduca plutoanele care au facut ordine si curatenie in piata, a doua zi dupa ce s-a tras aupra protestatarilor, iar mai apoi, alaturi de trupele vandale de la "IMGB face ordine!"

La vremea cand Emil Constantinescu a facut declaratia (16 decembrie 2009), Doina Cornea nu a putut fi gasita de reporterii publicatiilor care au bagat in seama informatia, mai ales ziarele de Cluj. Asa ca Emil Constantinescu a fost obligat sa faca, mai apoi, o rectificare, spunad ca nu a a fost arestata in sensul real al cuvantului, ci pazita "mai in forta", in sensul ca nu era lasata sa apara public, sa nu spuna adevarul despre Ion Iliescu, pe motiv ca se tragea pe strazi.

Referitor la acest fapt, Ion Iliescu a combatut imediat afirmatia lui Emil Constantinescu: "Cum sa fie arestata Doina Cornea? Ea facea parte, de fapt fusese propusa, inca din 22 decembrie pentru un post in CPUN, deci era alaturi de noi. Doina Cornea e posibil sa se fi aflat sub paza, cum era si normal, in acele zile de 26-27 decembrie cat a fost prezenta la Bucuresti, unde se tragea pe strazi."

Intorcandu-ne la Doina Cornea, dupa ceva timp de la declaratia lui Emil Constantinescu, dizidenta este gasita de reporterii clujeni si acorda un interviu cu prilejul implinirii a 20 de ani de la revolutie. Referitor la acest capitol, Cornea (acum in varsta de 85 de ani) spune: "Da este adevarat, eram ca si arestata. Am fost dusa la un hotel militar, sub paza militara, nu mi s-a dat voie sa ma deplasez singura, aveam tot timpul un voal pe cap si mergeam cu masini asigurate. Eram pazita zi si noapte, dar mai mult decat pazita, era ca si arestata de Iliescu, ca sa nu ma arat oamenilor. Cat priveste pe cine m-a pazit, erau mai multi, erau toti tineri, faceau prin rotatie. Domul Constantinescu probabil ca stie mai bine numele lor, are perfecta dreptate."

Din toate acestea retinem clar ca Doina Cornea s-a aflat in acea perioada sub o paza stricta, impusa de Ion Iliescu cu motiv clar, dizidenta nu trebuia sa ia contact cu populatia si sa arate ca revolutia a fost furata, ca a fost o lovitura de stat. Iar cei care ii asigurau paza erau din celebra unitate a lui Ionita Botos, unde erau sefi de plutoane Gabi Oprea si Eugen Bejinariu, plutoane care asigurau aceasta paza a Doinei Cornea.

Sa mai spunem ca Ionita Botos a fost recompensat de Ion Iliescu dupa alegerile din 2000 cand nepotul acestuia a devenit procuror general, iar astazi, ca o coincidenta este alaturi de Victor Ponta, cu functie de secretar de stat, adus in preajma premierului tot de Gabi Oprea, relatia dintre Botos si Oprea fiind de notorietate, la fel ca relatia dintre Botos si alt baron local, Marian Oprisan. Despre Ilie Botos se spune si azi, in mediul politic al PSD, ca e calul troian infiltrat de Traian Basescu pe langa Ponta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!