sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Constatari electorale

Inainte de ainsira constatarile mele la jumatatea perioadei campaniei electorale pentru turul II, am sa va impartasesc o experienta foarte interesanta legata de perceptia acestei lupte politice.
Trebuie sa marturisesc direct ca in turul al II-lea voi vota cu Traian Basescu. De fapt, acest lucru l-am facut si in turul I. Hotarirea mea nu se datoreaza unui impuls de moment sau unor sentimente de adulatie, ci datorita faptului ca pur si simplu il consider pe acest om potrivit pentru mandatul ce vine. Consideratie ce s-a cristalizat in toti anii trecuti. Desi aceasta hotarire ar putea crea sentimentul unui partizanat puternic, efectul a fost insa contrar. Percep mult mai clar si mult mai detasat tot ce se intimpla in lumea politica. Nici nu ar fi greu daca, de exemplu, ai percepe cearta dintre doi politicieni ca fiind mai mult o dezbatere de idei (atunci cind ele exista) si mai putin o dusmanie.Daca ai si putine cunostinte de logica, de economie, putina ratiune si mult bun simt, devii un aparat aproape perfect de analiza a lumii politice de la noi.
Dupa ce v-am plictisit cu introducerea, iata citeva constatari:
1. Nici nu mai conteaza daca filmuletul cu "bataia" e adevarat sau nu. Efectul de moment a fost cel scontat, este imposibil ca pe toata prezenta sa in studioul de televiziune a lui Vintu, prin mintea lui Basescu sa nu revina obsesiv si la intervale de timp informatia care ii fusese aruncata in brate de moderatorul emisiunii. Efectul  asupra sa mi s-a parut oricum ceva mai redus decit ma asteptam sa fie, aflind ulterior ca el nici nu vazuse de fapt atunci secventa cu pricina.
2. Nu pot sa nu observ, dupa doar trei zile de la inceputul campaniei, disparitia aproape totala de pe ecranele televizioarelor a interviurilor cu Antonescu si Geoana. Explicatia e simpla, se leaga si de episodul "copil lovit" si este excelent prezentata de Bleen pe blogul sau (plecaciuni maestre, un text excelent!).
3. Revin cu obsesia mea: sondajele de opinie. Inainte de turul I au abundat in presa sondaje care de care mai aiuristice. Nu calitatea o remarcam, ci numarul si frecventa prezentarii acestora. Odata cu sfirsitul turului I, nu cred ca nu ar fi fost interesant macar un sondaj referitor la optiunile pentru turul II ale votantilor lui Crin Antonescu. Aparitia "filmuletului" a lansat in acest caz doua ipoteze: ori Basescu era in frunte ori sondajele aveau sa apara dupa difuzarea acestui material. Cele doua ipoteze nu se exclud una pe cealalta. Au trecut insa 24 de ore de la declansarea scandalului si inca sondajuele nu au aparut.Se naste o noua ipoteza: oare scandalul nu a avut efectul scontat pentru adversarii lui Basescu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!