joi, 15 octombrie 2009

Sint un INFANTIL

Ma intii au fost doua postari ale dlui Radu Naum (aici si aici). Apoi a venit un alt articol al domnului Tolontan.
In primele doua mentionate mai sus, dl. Naum ne trage de urechi de faptul ca, din varii motive, este nevoit sa se "murdareasca" scriind despre Gigi Becali si alti saltimbanci ai fotbalului nostru autohton. De vina am fi, se pare, noi cei care consumam presa sportiva. Un motiv il si gaseste in parcursul postarii: cica ar fi colectat prea putine comentarii la un articol despre accidentarea Stanei Izbasa. Ce vroia domnul Naum sa comentez despre un eveniment nefericit? Cel mult sa-i urez sanatate gimnastei... Greseala a fost a celui ce a scris articolul. Daca l-ar fi pigmentat cu amanunte despre duritatea antrenamentelor facute pe vremea lui Belu si Bitang, (duritati care, nu-i asa, s-au rasfrint mai tirziu asupra fizicului sportivei), atunci altfel ar fi aratat cifra din dreptul comentariilor.
Oricum concluzia generala este ca eu (de exemplu), ca cititor al acestui ziar ii cer domnului Naum in particular si colegilor sai in general, sa scrie despre pitecantropi. Prin recul, as intelege de fapt ca acest ziar, care se doreste unul de tinuta, este scris doar pentru a fi citit de minti limitate, adulatoare de simboluri false.
Niciodata domnul Naum nu-si pune urmatoarea problema: intr-un fel, ca jurnalist, dumnealui este si formator de opinie. Ca formator de opinie, dumnealui ar avea in "fisa postului" si o datorie de corectare a unor perceptii, chiar cu riscul unor scaderi de rating pentru o anumita perioada. Dumnealui se spala insa pe miini, continua in acelasi ritm iar cind este intrebat, da vina pe cititori. Acestia sint limitatii in gindire, dumnealui este total imaculat.
Domnul Tolontan ne povesteste intr-un articol despre reactiile de "mascarici" ale lui Cristi Borcea de dupa meciul Nationalei cu Serbia. Pentru ca mi s-a cenzurat comentariul, pun intrebarea din el aici: "Pai cine i-a promovat pe acesti "mascarici"? Ma interesa pe mine cit de priceput e Borcea in vindut butelii? Sau cum da ordine prin SMS bancii tehnice? Nu era nevoie, rezultatele lui Dinamo dovedesc fara tagada ca acolo sus, in conducerea clubului, ceva e putred".

Poate nu as fi scris aceasta postare, pentru ca opiniile de acest gen ale celor doi jurnalisti le ignor (fiecare isi cistiga piine cum doreste), insa ultimul lucru auzit aseara mi-a dovedit faptul ca noi, consumatorii de comentarii sportive sintem priviti fara respect, ca niste nulitati, avizi de Gigi&co. si mai putin de spectacolul sportiv. De aceasta data, "educatia" acestor asa-zisi "formatori de opinie a luat o alta forma.
Aseara, locuitorii municipiului Piatra Neamt, la un meci fara miza (cel cu selectionata Insulelor Feroe) si venind dupa unul terminat rusinos pentru tricolori (0-5 cu Serbia), au reusit sa umple stadionul de sub Pietricica. Atmosfera a fost insa asemanatoare unui meci cu miza. In tribune, ideea de sarbatoare a fost ca la ea acasa (valuri, zgomote de goarne), stadionul savurind atit venirea Nationalei la Piatra Neamt cit si spectacolul sportiv (atit cit a fost el).
Cu toate acestea, unul din comentatorii partidei (recte Gradinescu) a gasit de cuviinta sa-i caracterizeze pe spectatori ca traind o bucurie "infantila".
Probabil ca si cei din Malta sau Feroe, atunci cind vin la stadion cu placere ,desi stiu ca echipa lor va incasa o caruta de goluri, sint "infantili". De fapt, toti cei din lumea civilizata care vin la o competitie sportiva sa se bucure efectiv de ea sint niste "infantili". Noi aici in Romanica, sintem cei mai smecheri ocupanti de locuri in tribune dupa ce ne batem cu jandarmii sau urlam la o degajare a portarului "Muie Becali!" sau "Sugi pula!".

"Multumim" de "educatie" domnilor! Nu va doresc decit sa nimeriti odata in mijlocul cititorilor si ascultatorilor dumneavoastra, avizi de stiri despre Jiji si alti "corifei" ai circului penibil. Un coleg de-al dumneavoastra a nimerit pare-mi-se intr-o emisiune, sub jetul flegmelor unui preferat al televiziunilor de sport. Si stim ce a iesit. Chiar si atunci "revolta" impotriva personajului a durat foarte putin.

Iar pentru incheiere va recomand un exceptional articol semnat Traian Radu Ungureanu. Din care citez doar o fraza: "Problema nu sînt scufundările, ci capacitatea sistemului (inclusiv presa amatoare de taclale cu Borcea, Becali, etc) de a reveni la suprafaţă".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!