marți, 27 octombrie 2009

"Ion Iliescu este de apreciat pentru ca in anii '90 nu a pus armata sa impuste oameni in Piata Universitatii". (Candidatul la presedintie Crin Antonescu la Antena3 ) (II)

Extras din dosarele penale 74/P/97 si 75/P/98:

"Ora 15.45. Presedintele Iliescu i-a cerut general-maiorului Nicolae schiopu, care il inlocuia pe seful Marelui Stat Major, "sa se intervina cu doua detasamente de militari din unitatile Ministerului Apararii Nationale in sprijinul trupelor Ministerului de Interne aflate in Piata Universitatii". In replica, gen. mr. Schiopu i-a propus presedintelui ca "MApN sa nu intervina in Piata Universitatii si sa intareasca paza la Guvern si Televiziune".

Ora 16. Gen. col. Mihai Chitac a solicitat telefonic la Marele Stat Major ca "MApN sa intervina in Piata Universitatii". Gen. mr. Nicolae schiopu ii comunica lui Chitac ca "presedintele tarii a dispus ca armata sa intareasca paza la Palatul Victoriei si la Televiziune".

Ora 16.20. Presedintele tarii a cerut ca armata sa intareasca apararea la celelalte obiective de stat: MI, SRI etc.
 ora 17.35. Ion Iliescu a telefonat la Marele Stat Major. Jurnalul activitatilor desfasurate de unitatile militare, in Garnizoana Bucuresti, mentioneaza: "S-a primit ordinul presedintelui Ion Iliescu de a se folosi gazele lacrimogene in zona sediului Ministerului de Interne. S-a transmis ordinul presedintelui tarii catre Comandamentul Trupelor Chimice".

Ora 17.50. Prim-adjunctul ministrului Apararii Nationale (ministrul era plecat intr-o deplasare la Berlin - n.n.) si seful Marelui Stat Major au transmis ordinul presedintelui Romaniei catre comandantul Armatei I pentru pregatirea Companiei de Protectie Antichimice - Detasamentul 57 spre a interveni cu substante lacrimogene la sediul MI.
 Ora 19.20. Comandantul Trupelor Chimice a primit ordinul sa conduca personal operatiunea de intrebuintare a gazelor lacrimogene in preajma MI si a Politiei Capitalei.

In registrul unitatii s-a mentionat: "In acest sens, comandantul trupelor chimice are aprobarea presedintelui Iliescu". Sediul Politiei fusese incendiat. S-a mai transmis informatia ca "anumiti cetateni straini incita la actiuni violente".
Ora 19.25. In jurnalul unitatii Garnizoanei Bucuresti, se mentioneaza: "Presedintele Iliescu l-a informat pe adjunctul ministrului Apararii Nationale ca pe sediul Politiei Capitalei a fost ridicat drapelul verde legionar, deci miscarea este o rebeliune legionara si se trateaza ca atare". Se propune infiintarea Comandamentului Militar al Capitalei si, in acest sens, au fost convocate cadrele de raspundere din MApN.
Ora 20.55. In jurnalul activitatilor de la Garnizoana Bucuresti, s-a consemnat convorbirea presedintelui referitoare la patrunderea demonstrantilor in TVR. Prim-adjunctul ministrului Apararii i-a transmis (presedintelui tarii - n.n.) ca a mai trimis 140 de parasutisti inarmati si care vor executa despresurarea cladirilor.

Ora 21.07. seful M.St.M. a dat ordin la Secretariat sa-l informeze pe ministrul Apararii, aflat la Berlin, ca "in Bucuresti se desfasoara o actiune legionara care vizeaza obiective de stat". Presedintele tarii este informat ca "a inceput eliberarea TVR de la etajul 11 in jos".Ora 22.20. Se pun la punct ultimele amanunte ale operatiunilor "Crinul" si "Nufarul", cu urmatorul desfasurator: elicopterul militar trebuia sa arunce fiolele lacrimogene, iar trupele de parasutisti, politie militara si politisti sa actioneze sustinute de tancuri si TAB-uri in dispozitiv convergent. Manifestantii care nu apucau sa fuga trebuiau prinsi si arestati.
Ora 23.20. General-maiorul Roman a raportat prim-adjunctului ministrului Apararii ca "masina care transporta fiolele lacrimogene a ajuns la Aeroportul Otopeni".

Ora 23.43. Elicopterul militar care incarcase, in cadrul operatiunii "Crinul", 2.200 de fiole cu gaze lacrimogene a decolat de pe aeroportul Otopeni, cu directia zona centrala a Capitalei. Intre timp, elicopterul militar, ajuns in zona magazinului Victoria-Politia Capitalei-Ministerul de Interne, a descarcat, in transe, sute de fiole continand gaze lacrimogene. Unele dintre acestea s-au spart pe asfalt, altele in capul manifestantilor.


In cadrul operatiunilor "Crinul" si "Nufarul", s-a intervenit in forta, evacuandu-se in cateva zeci de minute intreaga zona. Zeci de oameni au fost arestati si aruncati in dube. In jurul orei 1, in ziua de 14 iunie 1990, reprezentantii Armatei au raportat "degajarea zonei si ocuparea Ministerului de Interne si a Politiei Capitalei". 

via 

Cititi si asta

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!