sâmbătă, 11 iulie 2009

M.J. The Memorial. Impresii tirzii

Trebuie sa precizez de la inceput ca am asteptat de la acest moment sa se desfasoare in stilul clasic occidental fara bocitoare, babe care sa se inghesuie la catafalc (era si greu aici :)) ), in general la lipsa "tiganelii" specifice inmormintarii celebritatilor de pe la noi.
Era sa fie insa stricat de transmisia (si asa trunchiata de reclame ??) a ProTV-ului unde Esca si Loredana Groza se gasisera sa-si pise ochii in direct de parca le murise cel putin ciinele familiei. Asa ca am comutat rapid pe CNN....
Cu ce impresii am ramas dupa finalul acestei ceremonii? Le enumar, fara a insista foarte mult pe niciuna din ele:
1. Michael Jackson a stiut sa faca bani (pentru unii) si dupa moarte. Audienta televizata a fost enorma.
1. Ceremonia a fost clar facuta de negri si pentru negri. "Petele de culoare", sa le spun asa, le-au constituit Brooke Shields (oricum de mica fusese acceptata in anturajul familiei si a comunitatii) si chitaristul John Mayer.
2. Michael Jackson merita cinstit de marii artisti ai lumii si nu de o gloata de negri in frunte cu citiva pastori care nu au pregetat sa laude familia Jackson pentru spiritul de unitate (haa??). Nu am putut sa nu remarc ce burta respectabila avea nepotul lui Martin Luther King, deh noroc cu bunicu' care a stiut sa faca lupta sindicala).
3. Probabil pentru a nu fi acuzati de "rasism", familia ciudata a lui Michael a impins-o in fata microfonului pe fiica sa Paris pentru a spune citeva cuvinte. Biata fata a fost complesita imediat de tensiunea momentului (lucru ce nu-i va dispare prea repede din minte) apoi a fost inconjurata de rudele ei intr-un gest ce s-a dorit de unitate in jurul copiilor lui Michael. Cum s-ar spune, vezi Doamne, ei sint albi dar sint ca si copiii nostri. Jenant! Patetic!

Am avut pina in final impresia ca toata ceremonia a avut ca fir calauzitor urmatorul mesaj: "Lumea intreaga sa stie ca genialul Michael Jackson se trage din si este produsul comunitatii de culoare, el si talentul sau exceptional a fost daruit lumii intregi, insa lumea i-a terfelit imaginea si l-a facut sa se autodistruga. In final insa, el trebuie sa se intoarca de acolo de unde a plecat, in comunitatea sa. Doar noi, negrii, avem dreptul sa-l plingem".

Deja gindul imi zboara la anul viitor cind probabil se va organiza un concert gen "tribute" pentru M.J. si ma ingrozesc la faptul ca toti artistii care vor cinta vor fi doar de culoare si doar cei acceptati de familia Jackson. Vom trai si vom vedea.

2 comentarii:

  1. Daca imi permiti, as face doua corectii. Sau, nu neaparat corectii cat sublinieri a ceea ce, in partea mea, s-a vazut putin altfel
    1. "Michael Jackson a stiut sa faca bani (pentru unii) si dupa moarte"
    Mai corect ar fi "unii si altii au stiut sa faca bani din produsul Michael Jackson chiar si dupa moarte
    Nu doar ca e putin trist ci, din pacate, mai si confirma ca si-a apartinut prea putin odata ce a intrat in masinaria Sony care a sfarsit devorandu-l ca pe atatia altii.
    2. E corecta afirmatia ta pe marginea mesajului rasial mai mult sau mai putin frumos ambalat.
    Ceea ce nu ai dus pana la capat tine de oportunitatea mesajului in respectivul moment. Crezi ca era momentul, atunci, acolo, sa fie transmis ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Lupule, multumesc pentru completari.
    Cit priveste mesajul rasial, daca era oportun sau nu e mai putin important. Si asta pentru ca, in general, o natiune iesita dintr-o epoca de privatiuni materiale si de drepturi civile, va incepe sa se victimizeze si apoi sa clameze decenii bune calitatile sale.
    Daca imi aduc aminte bine, si la alegerea lui Obama a fost la fel. In timp ce albii au vazut in Obama personajul politic capabil sa conduca tara, negrii nu au vazut decit un reprezentant al culorii lor...
    Repet, mi-e groaza ce se va intimpla la un concert tip "tribute". Mi-e groaza pentru ca Michael Jackson nu ar merita ca memoria sa sa fie murdarita cu o astfel de abordare a cinstirii memoriei sale. Omul asta chiar s-a simtit ca fiind un mesager catre lume.

    RăspundețiȘtergere

Parerea dumneavoastra conteaza!