luni, 23 martie 2009

Dupa 19 ani - Propuneri de interventie sovietica

Multe solicitari de interventie armata sovietica s-au derulat incepind cu 22 decembrie 1989 seara.Acestea au continuat si pe parcursul urmatoarelor zile. Motivul principal: neutralizarea teroristilor. Cereri s-au facut atit la TVR cit si din biroul ministrului apararii nationale.
Nu cunoastem motivle pentru care acestea nu s-au materializat. Sa spunem ca nu acordam incredere unor relatari cu privire la intilnirea dintre un ofiter al armatei romane si un cap de coloana sovietica pe podul de la Sculeni Iasi. Nici de indemnul generalului Gusa: "Nu trece nimeni! Muriti pe brazda!"
Poate ca aceasta interventie solicitata de rusofili ar fi avut loc daca nu ar fi existat un singur impediment. Interventia s-ar fi facut in baza Pactului de la Varsovia unde din partea romana semnasera Ceausescu, Milea si Gusa. Primul era disparut (debarcat), al doilea mort. Iar Gusa a fost impotriva.

Sovieticii l-au gasit pe generalul Gusa inclusiv in biroul din Comitetul Central unde isi gasise provizoriu un post de comanda, alaturi de Iulian Vlad si o droaie de revolutionari. Imaginile filmate atunci au primit titlul de "Noaptea generalilor". Din pacate jocurile se faceau altundeva.

Secventele de mai jos prezinta acest telefon.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!