joi, 18 decembrie 2008

Nea Vasile, rege pentru o zi

Citisem postarea lui Rahoveanu unde ni se prezentau greutatile pe care le-au intimpinat Adrian Cioroianu si Marius Oprea la intrarea in sediul Guvernului dupa alegeri, Oprea fiind nevoit chiar sa treaca prin "filtrul antiterorist" (adica scos tot din buzunare, etc.), si mi-am adus aminte de o alta figura emblematica: portarul de la caminul in care am fost cazat in perioada facultatii.
Nici nu mai stiu cum il chema: Gheorghe, Ion, Vasile.... Sa-i spunem "nea Vasile". Nea Vasile era in general un om la locul lui, statea mai tot timpul pe un scaunel linga o masuta aflata in centrul holului caminului. Nu se ridica decit atunci cind trebuia sa se duca la toaleta sau cind ii mai dadea administratorul vreo insarcinare in cursul zilei. In rest statea cumintel pe scaun in holul prost luminat in timpul noptii de un neon stingher. Acolo il prindea si somnul, situatie in care il gaseam deseori cind veneam spre dimineata de la un chef de prin alte camine. Unii socoteau de cuviinta sa-si bata putin joc de nea Vasile, sculindu-l din somn, zgiltiindu-i scaunul sau adresindu-i injuraturi. Nea Vasile nu s-a plins niciodata de tratamentul la care era supus in unele nopti. Avea destule motive, probabil.
In tot acest an de chin erau insa citeva zile in care nea Vasile facea un salt urias, de la statutul de manechin de paza la statutul de stapin absolut al intrarii. Era perioada cazarilor premergatoare inceperii anului universitar. 
In acele zile, nea Vasile iesea din amorteala ca ursul din hibernare, inconjura cele doua minere grele din inox a usilor cu un lant gros cu lacat si se posta triumfator in fata usilor ferecate. Noi cei din anii mai mari, degeaba incercam sa-l induplecam sa ne lase inauntru, camerele noastre fiind deja antamate la pre-cazare, el raminea stapin absolut al intrarii privindu-ne sfidator prin geamurile groase de sticla.
Nu avea nimeni ce sa-i faca, nici macar administratorul caminului. Erau zilele lui de glorie de care parea sa se bucure la maxim. Stia ca dupa aceste zile urma sa vina iar "greul". Asta o stiau si studentii care ii promiteau de afara, prin geamul usilor, noi nopti de chin in anul universitar ce statea sa inceapa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!