Dupa rezultatele preliminare ale turului I dar care nu pot schimba ordinea primilor trei clasati in cursa, Crin Antonescu se afla in acest moment in pozitia perdantului pentru turul II.
Sa vedem acum in ce pozitie se gaseste Crin Antonescu.Presedinte de partid de dreapta dar pina acum sustinator al unei aliante cu PSD, Crin Antonescu ar fi devenit intr-adevar un personaj politic important daca ar fi trecut in turul al II-lea. Asa insa, se vede pus intr-o dilema: pe de o parte nu poate declara un sprijin pentru Basescu dar pe de alta parte nu poate sustine un Mircea Geoana in spatele caruia populatia tarii ii zaresc pe Iliescu si Hrebenciuc.
Referitor la averisiunea sa fata de Basescu, aceasta este facuta dintr-un simplu calcul electoral. S-ar putea crede ca atacurile sale la adresa actualului sef al statului vin din dorinta expresa a sponsorului Patriciu, insa se stie ca acesta din urma nici nu a pus mare pret pe calificarea lui Crin.Clamind o "revolutie a bunului simt", Antonescu a sfirsit prin a acuza pe un ton ascutit pe ambii principali adversari politici, fara a aduce ceva nou in lupta electorala prin prisma programului sau.
Mesajul sau de a nu sustine candidatura lui Basescu pentru cistigarea unui nou mandat (de aici tragem oare concluzia ca il doreste pe Geoana??) are mai putina importanta in Romania, unde omul de rind voteaza dupa cum ii dicteaza constiinta si nu dupa ordine de partid.
Povara cea mare va fi dupa turul II in cazul in care Traian Basescu va fi reales presedinte. Intrebarea este :ce va face atunci Crin Antonescu?
PNL a ajuns in acest moment in situatia in care se pare ca vointa electoratului propriu nu va fi aceeasi cu cea a conducerii centrale. Deja, unele zvonuri dau ca sigure presiuni ale filialelor judetene pentru o alianta post-electorala cu PD-L. Prima miscare a conducerii va fi distantarea de pozitia lui Crin Antonescu (care prin atitudinea de pina acum merge clar spre o intelegere cu PSD). In cazul in care, prin absurd, conducerea PNL se va dovedi strins unita in jurul conducatorului, prevad o ruptura la nivel local si o migrare a unor filiale spre PD-L.
Pentru Crin Antonescu, e mult mai simplu daca cel care va cistiga prezidentialele va fi Mircea Geoana. I se va implini oare visul si implicit asigurarea viitorului sau politic? Culmea e ca Antonescu a obtinut totusi un scor foarte bun la aceste alegeri!
Opinie exact inversa: In doua interventii scurte (cea de duminica seara si cea de luni dimineata) Dl Antonescu si-a distruc cariera politica, prezenta si mai ales viitoare.
RăspundețiȘtergereDuminica sera "a dat cu mucii'n fasole!" rau de tot. Iar luni dimineata... si-a distrus orice cale de iesire din rahat. Antipatia sa pentru Dl Basescu nu este si antipatia celor 22% care au votat pentru el la primul tur.
Oricare i-ar fi calculele, cel care va castiga presidentia va fi cel care va culege voturile celor circa 2 milioane de votanti, nu neaparat votul personal al Dlui Antonescu. Ori o buna parte dintre votantii Antonescu-PNL vor socoti ca raul mai mic este Basescu. Dintre indecisi, o buna parte sperau intr-un candidat "al bunului-simt". Antonescu a intruchipat acest vis... pana la greselile sus-amintite.
Indiferent care va fi rezultatul (Geoana sau Basescu) Dl Antonescu va fi obtinut o divizare spectaculoasa a potentialului sau electorat.
In plus, a construi victoria viitoare (cea de peste 5 ani) presupunea ca ACUM sa fii mai interesat de construirea (incet dar sigur) a unei "platforme" (un "brand", o "imagine de marca")decat de rezultate concrete imediate ( cum ar fi numirea lui Johannes ca prim-ministru sau cine stie ce alta participare la guvernare).
Daca Basescu nu-i tampit (si probabil ca nu este, are "instinct" la manevre electorale) nici nu se va sinchisi de agitatia lui Antonescu sau a lui Geaona ci... va face eforturi pentru a atrage pe cei descumpaniti de erorile Dlui Antonescu.
Rezultatul cel mai probabil: Basescu presedinte, fara nici cea mai mica datorie morala catre PNL sau Antonescu, un PNL divizat, avand in frunte un "general" care va fi reusit performanta de a transforma, in doua scurte discursuri, o mica victorie tactica (rezultatul primului tur) intr-o mare deruta strategica.
Eu nu as fi asa de sigur in acest moment de victoria categorica a lui Basescu. Cit despre Crin, un Geoana cistigator il salveaza politic si anuleaza o eventuala tentativa de scindare in teritoriu a PNL. Votantii lui Crin nu sint automat "iubitori de Basescu" datorita ideilor ultimului de dreapta. Unii sint chiar dezamagiti (nu se prezinta la vot), altii sint scirbiti de Base (si vor vota cu Geoana!). Basescu stie ca "debusolatii" sint cei pe care trebuie sa-i cistige de partea sa, dovada interventia de luni seara. Vor mai fi si altele, lupta a inceput abia acum cu adevarat!
RăspundețiȘtergereNu crede nimeni ca votantii luin Crin sant "iubitori de Basescu". Dar cred ca foarte putini dintre ei plaseaza antipatia fata de Basescu mai presus de o minima coerenta intelectuala: ori aceasta coerenta intelectuala presupune ca, intre Geoana si Basescu, sa-l alegi pe Basescu (sau, daca vreti mai precis, sa refuzi ipoteza Geoana).
RăspundețiȘtergereAsadar, o mica ( foarte mica!) parte a votantilor lui Crin vor merge pana la a vota Geoana. O mare parte vor... sta acasa sau vor vota Basescu (cu acelasi entuziasm cu care au votat Iliescu in 2000, desigur...).
Este suficient ca, dintre votantii Crin, numarul celor care vor vota Geoana sa fie mai mic sau egal cu cei care vor vota Basescu (indiferent de numarul celor se vor abtine !!!) pentru ca Basescu sa castige. Pentru ca Geoana sa poata spera ceva, ar fi trebuit ca o mare majoritate dintre votantii Crin sa fi facut-o avand ca prim obiectiv sentimentul anti-Basescu. Sau ca votantii Crin sa fie niste soldatei ascultatori, gata sa execute orice directiva data de sef. Nici una dintre aceste ultime ipoteze nu mi se pare prea credibila.
A se remarca faptul ca toate aceste consideratii nu necesita nici un calcul savant si nici o informatie "top secret". Ergo: Crin Antonescu putea (si ar fi trebuit!) sa le faca: prea orbit de patimile lui personale ? Din pacate pentru el, cred ca Basescu, fie din calcul explicit, fie "din instinct" va sti sa exploateze corect situatia.
Asadar, in absenta vreunui "coup de théatre", viitorul politic al lui Antonescu mi se pare destul de tulbure...
Cum să nu-l urăşti pe Băsescu? Vocea admiratoarei Elena Udrea, scena de 70 de mii a doamei Ridzi - Pitzi, bordurile lui Videanu, campania de milioane de euro a doamnei Udrea de la Eurosport cu efect ZERO, primele de mii de euro ale ministrului Plăcintă pentru slugile PD-L, contractele ''corecte'' ale primarului Liviu Negoiţă din Sectorul 3, ridicarea în grad pentru Oprea şi Onţanu. Nu-s motive să-l urăşlti pe acest individ?
RăspundețiȘtergerePresedintele, Traian Basescu, anunta ca nu va incerca nicio alianta politica in perspectiva turului doi al alegerilor prezidentiale. Reactia sa vine dupa ce liderul PNL, Crin Antonescu a declarat raspicat ca nu-l va sustine pe sase decembrie pe actualul sef al statului.
RăspundețiȘtergerePrin urmare, Traian Basescu, l-a acuzat pe liderul liberal ca si-a gasit refugiul in bratele PSD, la Mircea Geoana, care este "omul mogulilor".
O alianta PSD-PNL ar arunca Romania cu 20 de ani in urma, spune Traian Basescu (audio).
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_18818/Basescu-nu-mai-cauta-aliati-Antonescu-se-pregateste-de-discutii-cu-Geoana.html
Cum spuneam, Basescu nu-i idiot la capitolul "manevre". Stie foarte bine ca NU MERITA sa-si mai bata capul cu Crin Antonescu ci sa-i atraga pe votantii lui. Iar ca sa atragi, ai doua registre posibile:
a)Sa fluturi "binele" pe care-l vei distribui: mai greu, in cazul Basescu (dupa 5 ani cu rezultate mai mult decat discutabile...)
b)Sa fluturi "raul" pe care-l reprezinta adversarii. Singura varianta posibila, in cazul actual al lui Basescu. Ceea ce si face: nu incearca sa spuna ce bine va fi cu el, ci doar ce rau va fi cu adversarii.
Asteptam cu interes vreun "coup de théatre"... ?
@Petrisor Afaceri ale oamenilor politici cu statul se vor face in continuare. De regula ele sint mult mai babane decit cele care transpira in presa (exemplu e chiar "scena lui Ridzi" care e un "mizilic" fata de ce tunuri se dau zilnic - si nu vorbesc aici doar de pedelisti!) Am uitat cumva privatizarea frauduloasa si in pierdere a Petrom-ului? Sau cumpararea cu publicitate de stat a majoritatii presei din Romania? Sau a jurnalistilor batuti in teritoriu? E adevarat, in Romania se fura. Dar macar sa se faca ceva si pentru lumea asta! Prefer "furaciunile" lui Negoita de exemplu decit mizeriile de pe timpul lui Plesca cu patru ani inainte!! Si stiu la ce ma refer cind zic asta.
RăspundețiȘtergereDeparte de mine sa-l apar pe Negoita, Ridzi, Udrea sau Basescu! Ultimul de fapt are o imagine proasta campaniei media furibunde de a fi asociat cu astfel de personaje. daca ii reprosez ceva este gafa in cazul casei din Mihaileanu.
Mai presus de astea, il vad pe basescu un reformator, un sustinator de proiecte de modernizare a statului, proiecte carora ceilalti (Geoana, Antonescu) le pun piedici. Atit.
@Ludo Basescu a "Deschis" bine lupta prin interventia de aseara. Acum vom vedea ce efect va avea mesajul sau asupra celor care l-au votat pe Crin. Multi dintre ei au votat in cautarea unui "un alt chip" si mai putin din considerente ideologice liberale.
RăspundețiȘtergereCit despre "coerenta intelectuala", din pacate la electoratul roman aceasta calitate este discutabila.
@alk Daca ne poate linisti asta, imi permit sa constat ca nu numai electoratul roman este "incoerent intelectual" si ca voteaza mai mult "animalul de scena". Iar, din cat stiu eu, Basescu e redutabil, la acest capitol.
RăspundețiȘtergereDe aceea mi ser pare ca "pariul" lui Antonescu este riscat si, probabil, eronat. Un Antonescu "rezervat" ar fi permis ca PNL sa existe si sa poata reprezenta o contra-putere credibila, chiar si in cazul (destul de probabil) al victoriei lui Basescu. Antonescu a preferat sa forteze "batalia decisiva" acum.
Daca va castiga (adica Geaoana presedinte) singurul beneficiu sigur va fi Iohannes si un Geoana ale carui miscari nu vor fi tocmai libere. Dar cat timp va dura aceasta? In cat timp Geoana si compania vor reusi sa se descotoroseasca de povara Iohannes si PNL? Cu atat mai mult cu cat, chiar si an acest caz, PNL va fi slabit din start(a juca alaturi de PSD va indeparta pe multi, chair daca scopul "tactic" este obtinut). Daca insa Antonescu pierde "pariul" (Basescu presedinte)... dezastrul PNL si Antonescu este complet.
Pariul Antonescu este deci un joc in care castigul sperat este mic, nesigur, iar riscul este enorm.
Cred deci ca... circumstantele ar fi trebuit sa-l indemne pe Antonescu sa evite confruntarea: un general care ar provoca "batalia decisiva" in asemenea conditii ar fi, pe buna dreptate, condamnabil.
Scenarii in viziunea mea:
RăspundețiȘtergere1.Geoana cistiga alegerile. Johannis premier.PNL intra in coalitie.Crin se salveaza politic.Geoana ramine aceiasi marioneta.Johannis zboara in maxim un an de esecuri guvernamentale pentru ca prostimea saracita sa simta ca cineva plateste pentru asta. Incepe vinatoarea in justitie pentru ca, deh, prostimea cere si ceva circ. Iliescu-Vintu-Patriciu fura ce mai e de furat.Reincepe prigoana jurnalistilor.Dupa un an atmosfera tip "Nastase2000-2004" reinvie.Societatea da in clocot.
2.Basescu cistiga alegerile.Presiune din teritoriu pentru o alianta PNL-PDL.Crin se tine tare, ceilalti fac pasul la ofsaid,Crin dispare. - sau - Toata conducerea se tine tare, PNL se rupe,UDMR se agata la remorca PDL-ului marit,guvernul numit trece de Parlament.
Scandaluri, afaceri, furturi? Astea au fost si vor fi indiferent de guvernare.
@alk: In fond, cele doua scenarii ale tale sant destul de asemanatore cu ceea ce spun si eu:
RăspundețiȘtergerea)victoria "Basescu" este echvalenta cu un esec total (atat prezent cat si viitor) pentru Crin Antonescu
b) victoria "Geoana" este, pentru Crin Antonescu, o amanare de cateva luni (un an, spui tu) a aceluiasi deznodamant: esecul Johannis il va priva pe Antonescu de singurul argument justificator al manevrei de azi.
Sant de acord cu tine in ceea ce priveste faptul ca - in ciuda a ceea ce crede Antonescu - victoria lui Basescu va duce totusi la un guvern stabil: prin simpla ruptura in cadrul PNL.
In cel mai rau caz, instabiltatea va justifica grabirea alegerilor parlamentare in versiune noua. Si, in general, alegerile uni-nominale sant favorabile constituirii unor majoritati absolute, in Parlament (nu reprezinta certitudinea unor astfel de majoritati, dar le maresc sensibil probabilitatea)
Scandaluri, afaceri, furturi ? Liberalul "pur" din mine iti va spune ca nu vor dispare atat timp cat unii (reprezentantii puterii "publice") vor avea dreptul legal de a cheltui banii altora (ai tai, printre multi altii), bani obtinuti prin mijloace de gangster (taxe si impozite, pe care le platesti nu in cadrul unui schimb LIBER contra unor servicii ci... cu pusca jandarmului in coasta. Un comersant care te-ar obliga, cu pistolul in coasta, sa cumperi rosii de la el cu 10 Euro la kilogram se numeste gangster si este ilegal. Atunci cand Statul face strict acelasi lucru se cheama taxe si impozite, si este o "datorie de onoare".Ciudat, nu ? Statul fiind doar o abstractie, acei bani sant colectati si folositi de catre niste oameni, in carne si oase. Prin simplul fapt ca folosesc acei bani asa cum cred EI ca este "bine" - in locul tau care erai singurul in drept sa decizi de ce trebuie facut cu banii TAI - oamenii "Statului" au devenit hoti.
In al doilea rand, tu nu vei accepta niciodata "mita" pentru a-ti da masina la reparat la un garaj absurd de scump: nu-si fura nimeni singur propria caciula ! In schimb poti accepta mici(?) cadouri pentru a alege un asemenea garaj... daca cel care plateste factura garajului este...altcineva! Tu castigi si pierderea este... pentru altii. In aceasta pozitie se afla, de facto, orice individ care decide de alocarea banilor publici. Ergo: unii se lasa mituiti cu 50, altii cu 5 Milioane... in functie de caz si de risc.
Asadar da, atat timp cat va exista un buget "public" va fi loc de furturi, de mita, etc. Indiferent de culoarea guvernarii ( cu exceptia unui liberalism autentic, ceea ce nu se profileaza la nici un orizont european...).
Poti sa visezi.
RăspundețiȘtergereTe vei trezi.
De mos Nicolae.
La ce sa visez? Am facut doar o analiza (buna sau rea decid cititorii).
RăspundețiȘtergereDaca liberalismul meu "ideal" este "visul"... nu cred ca Mos Nicolae va schimba ceva.
RăspundețiȘtergereDaca victoria Geoana sau Basescu este visul (sau cosmarul?) atunci da, Mos Nicolae ne va da raspunsul.
Recursul la povestea cu pumnul in copil ma face sa cred ca in tabara Geoana+Antonescu domneste o anumita nesiguranta: febrilitatea cu care cauta "lovitura decisiva" e un semn prost, de slabiciune. Or fi avand motive reale, sau doar e vorba de jucatori de poker ageamii, care nu mai stiu sa se stapaneasca atunci cand miza devine ametitoare?
@ludo nu e bine sa te agiti pe ultimii metri. Imi aduc aminte de miscarile bruste (Doamne, zici ca nu mai aveau rabdare!) ale trupei lui Blaga in turul II pentru Capitala. Miscari care de altfel s-au dovedit gresite. Aici insa placerea de a-l vedea ingenuncheat pe Basescu a fost mult mai mare. Ce dracu, sentimentele nu trebuie sa se manifeste la un joc de poker!
RăspundețiȘtergere