vineri, 30 ianuarie 2009

Melodia de week-end (2)

Dupa realizarea primului album solo (Dragon - 1971), Vangelis se muta la Londra unde, incepind cu anul 1974, lucreaza alaturi de trupa Yes. Incep sa apara speculatii privind intentia lui Vangelis de a-l inlocui in formatie pe claparul Rick Wakeman. Dar, dupa citeva saptamini alaturi de trupa, Vangelis se convinge ca directia sa muzicala nu coincide cu cea a membrilor trupei. Lasa in urma insa o frumoasa prietenie infiripata cu vocalistul Jon Anderson.
Acesta din urma il sustine pe Vangelis ca vocalist pe albumul Heaven And Hell (1975), cintind la harpa pe Opera Sauvage (1979) si din nou vocalist pe See You Later (1980).
Mai tirziu va relua colaborarea cu Jon Anderson materializata de aceasta data intr-o serie de albume sub titulatura "Jon & Vangelis": Short Stories (1980), The Friends Of Mr. Cairo (1981), Private Collection (1983) si Page of Life (1991).
Albumul Friends Of Mr. Cairo a aparut in doua editii (europeana si americana) ambele in 1981. 
Piesa care da titlul albumului s-a vrut un omagiu adus de Vangelis filmelor clasice americane ale anilor '30 - '40. Efectele de sunet cuprind si vocea inconfundabila a marelui actor american Jimmy Stewart. Pe parcursul piesei se fac mai multe referiri la filmul "Soimul maltez". In film, personajul dr. Joel Cairo este unul din cei trei gangsteri aflati pe urmele detectivului Sam Spade si al Soimului Maltez, o faimoasa statueta extrem de valoroasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea dumneavoastra conteaza!